Mitä sinulle kuuluu?

Sen toden totta haluaisimme tietää. Mutta tiesitkö sinä, että tänään on Maailman mielenterveyspäivä? Tänä vuonna kansainvälisenä teemana on itsemurhien ehkäisy ja siksi kannattaakin kysyä jokaiselta maailman tärkein kysymys ”Mitä kuuluu?”. (Lähde: Suomen mielenterveys ry.)

Kuinka usein sinä pysähdyt asian äärelle? Mietit, mitähän tietylle henkilölle kuuluu. Katsot ehkä sosiaalisesta mediasta uusimmat kuulumiset, mutta et kysy, mitä hänelle todella kuuluu. Usein kuulee puhuttavan, kuinka sosiaalinen media antaa väärän kuvan ihmisten elämästä. Tuolla ihmisellä on kaikki varmasti hyvin, sillä kuvat somessa ovat niin kauniita. Hymyileekin joka kuvassa. Siitä huolimatta – vaikka jokainen tietää, että hymyn ja kauniiden kuvien taakse voi piilottaa pahan olon – emme kysy mitä oikeasti kuuluu. On ihan toinen asia, mitä saa vastaukseksi, mutta kuulumisten kysyminen ja sitä kautta välittäminen on tärkeää.

Välitä toisista ja kysy mitä heille kuuluu (Kuva: Suomen mielenterveys ry).

Oletko ajatellut, että myös työelämässä on tärkeää välittää toisistamme? Kun kysyt kuulumisia ja vointia kollegaltasi, alaiseltasi, esimieheltäsi, yhteistyökumppaniltasi tai asiakkaaltasi – siis ihan keneltä sidosryhmääsi kuuluvalta ihmiseltä – saatat ehkä saada ymmärrystä lisää. Yksi kerta ei riitä, sillä kaikki eivät avaudu kaikille, mutta säännöllisesti kuulumisia vaihtaen saatat päästä yllättävän lähelle työhösi liittyvää ihmistä. Korostan sanaa ihminen, sillä edelleenkään me emme ole koneita. Ja ihmiset saattavat uupua liiasta työnteosta, ruuhkavuosista ja monesta muusta seikasta. Kun pidät huolta itsestäsi, pidäthän huolta ympärillä olevista ihmisistäkin. Kysy, mitä kuuluu, anna tukea ja ymmärrystä, ohjaa tarvittaessa oikeaan suuntaan ja mahdollisesti ammattiapuun.

Tästä aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkästi, sillä tämä aihe on Valoon Oy:n yksi tärkeimmistä peruspilareista. Syy tarinamme alkulähteillä – huoli ihmisten jaksamisesta. Koska me välitämme ihmisistä. Teethän sinäkin niin.

Suurella sydämellä

Hilla

#vihreäävaloa #kymppikymppi #mitäkuuluu #mieli

Share