Otatko messuista kaiken irti?

Olemme olleet näytteilleasettajina nyt kaksilla messuilla. GoExpo-messuilla jaoimme osaston kolmen muun yrityksen kanssa. Viime viikkoisilla Kongressimessuilla meillä oli oma osasto. Päätös lähteä Kongressimessuille omalla osastolla syntyi puhtaasti oikeasta kohderyhmästä. Näillä messuilla pääsisimme tapaamaan ihmisiä, jotka vastaavat yrityksensä tapahtumista ja matkoista. Nopealla aikataululla suunnitelmat ja päätökset osastosta markkinointimateriaaleineen oli tehtävä pikaisesti. Tekemäni havainnekuva osaston ulkonäöstä sekä lista tarvittavista materiaaleista auttoi hahmottamaan mitä kaikkea tulisi ottaa huomioon.

Messuosastosta on hyvä tehdä havainnekuva. Myös muistilista helpottaa niin suunnittelua kuin toteutustakin.

Palkkasin messutyöhön avukseni Anna Poljakovan, jonka olin bongannut yritystä perustaessani Yhteishyvä-lehdestä. Artikkelissa kerrottiin Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos-palvelusta, joka tukee nuoria kohti koulu- ja työelämää. Annan energisyys paistoi läpi pelkän artikkelin perusteella ja päätin ottaa yhteyttä hänen uravalmentajaansa Tomi Pohjalaiseen. Anna pääsi nyt keikkatyöhön messuille ja toivottavasti pystyn tarjoamaan hänelle työtä jatkossakin. Yksin messutyötä olisi ollut vaikea hoitaa. Oikeastaan opin, että jatkossa palkkaan messuille lisäkseni kaksi nuorta. Ja miksi juuri nuoria? Haluan omalta osaltani auttaa juuri heitä työllistymään ja saamaan työkokemuksen lisäksi lisää rohkeutta mukavan työn parissa.

Messutyö tosiaan on mukavaa, mutta toki myös kovaa työtä. Jokaisen päivän jälkeen huomaa seisoneensa tai kävelleensä koko päivän sekä tietysti puhuneensa suunsa kuivaksi. Tämän lisäksi suunnitteluun ja toteutukseen käytetään paljon aikaa purkamista ja jälkimarkkinointia unohtamatta. Mietinkin, että käyttävätkö yritykset riittävän hyvin messujen mahdollisuudet hyödykseen. Olen tästä asiasta puhunut monen henkilön kanssa ja valitettavasti asia nähdään niin, että messuihin käytetty raha hukataan muun muassa passiivisuuden takia. Messutarjousten (tai ilmaisen karkin) perässä ei enää liikuta, koska samat tarjoukset ovat tarjolla myös netissä. Miten messuista saisi siis kiinnostavampia ja miten niistä saisi otettua kaiken hyödyn irti?

Suunnitellessani omaa osastoa mietin ensimmäisenä, että haluan osastomme näyttävän aivan muulta kuin messuosastolta – kutsuvalta tilalta, johon on mukava pysähtyä. Tässä onnistuimme nopeasta aikataulusta huolimatta ja osasto sai paljon ihailua osakseen. Pienet yksityiskohdat, kuten maisemakuvat ja Pauligin uudet vaaleanpunaiset, karamellipopkornin makuiset maitokahvit herättivät ihmisten kiinnostuksen. Entä sitten ne ihmiset ja palvelu? Yksi arvoistamme on ”unohtumattomia kokemuksia ihmiseltä ihmiselle”. Halusin, että minun lisäkseni ihmisiä tulee kohtaamaan aito, sydämellinen ja helposti lähestyttävä ihminen, joka on aktiivinen asiakaskohtaamisissa. Tällainen Anna juuri on. Kaksi Annaa olisi ollut vielä parempi. Toki olin iloinen kuullessani myös kuinka oma aktiivisuuteni huomattiin. ”Sun täytyy olla yrittäjä itse, kun teet tätä työtä niin innostuneena!” Totta tuokin, mutta ainahan pyrin tekemään työni viimeisen päälle hyvin, innostuneena ja suurella sydämellä.

Teknologia auttaa messuilla paljon ja liidiskanneri olisi voinut toimia meidänkin tapauksessamme. Opiksi on hyvä ottaa ja kehittyminen kannattaa aina. Liidiskannerin puuttumisesta huolimatta saimme onneksemme hyviä kontakteja niin potentiaalisista asiakkaista kuin uusista yhteistyökumppaneistakin. Oli ilo huomata, että meidät tosiaan löydettiin ja yhteistyö nähtiin positiivisena asiana. Yhdessähän me tätä teemme, koko ajan kasvavan kumppaniverkoston kanssa. Jos teillä on tarvetta ajatella messuja ihan uudella tavalla, anna meidän olla avuksi. Meiltä löytyy uusia näkökulmia ja ideoita siitä kuinka messuistakin saadaan luotua unohtumaton elämys.

Lopputulos oli suunniteltua parempi ja messuosasto sai paljon kehuja.

Eräs asia jäi minulta nyt toteutuksessa puolitiehen – muiden näytteilleasettajien kohtaaminen. Toki tutustuin moneenkin heistä ja poimin parhaimmat ideat talteen, mutta olisin voinut käyttää tämän mahtavan tilaisuuden vieläkin tehokkaammin, jos osastollamme olisi ollut enemmän henkilökuntaa. Tällöin olisin päässyt markkinoimaan yrityksemme palveluita muille näytteilleasettajille – ovathan he yrityksiä ja asiakkaamme ovat pääsääntöisesti yrityksiä. Ja vaikka he ovatkin rautaisia ammattilaisia ja osittain myös kilpailijoitamme, tarvitsevat he yhtälailla huolenpitoa ilman, että kenenkään tarvitsee huolehtia mistään. Siten jokainen pääsee keskittymään itse tapahtumaan tai matkaan ja saa siitä kaiken irti. Me kyllä huolehdimme, myös kilpailijoistamme.

Täytyy vielä mainita, että myös meistä pidettiin hyvää huolta. Osastoa rakentaessani tuskailin logon kiinnityksen kanssa, kun vastapäistä osastoa rakentamassa ollut Patrik Gröndahl Booth Groupista tuli ystävällisesti kysymään saisiko olla avuksi. Patrikin ammattimaisten neuvojen ja erikoisteippien avulla logo ja taulut saatiin seinälle. Suuret kiitokset todella ystävälliselle Patrikille! Yhdessä me tätä tosiaan teemme.

Suurella sydämellä

Hilla

Share